Pages

Tuesday, October 15, 2013

PILIHANRAYA NEGERI SARAWAK KE11 - KRISIS SPDP DAN SPDP 5

Ekoran daripada ketidapuashatian dalam membuat keputusan mengenai penukaran barisan Majlis Tertinggi SPDP ketika mesyuarat Majlis Tertinggi SPDP yang biasa, 5 orang wakil rakyat telah bertindak keluar dari mesyuarat tersebut dan disusuli dengan pemecatan kelima-lima wakil rakyat tersebut atas alasan tidak menghadiri mesyuarat tertinggi sejak beberapa tempoh dan melawan keputusan Presiden Parti. Krisis ini telah berlaku semenjak 2 tahun yang lalu dan berlanjutan sehingga sekarang sehingga salah seorang ahli parlimen Datuk Dr. Tiki Lafe mengambil keputusan untuk bertanding dalam PRU13 di kerusi P. 192 Mas Gading sebagai calon BEBAS walaupun beliau adalah wakil rakyat BN. SPDP pula bertindak mencalonkan calon baru dan memenangi kerusi P. 192 Mas Gading dengan majoriti 2000 lebih undi mengalahkan Datuk Dr. Tiki Lafe.

Selesai babak PRU13 untuk parlimen negeri Sarawak, tahun 2016 dijangka akan diadakan PRN11 bagi kerusi DUN negeri Sarawak. Yang menjadi perhatian adalah apakah keempat-empat wakil rakyat DUN yang dipecat dari SPDP akan bertanding juga sebagai calon BEBAS, akan tetapi pada masa yang sama wakil rakyat BN. Yang menjadi tumpuan juga apakah tindakan keempat-empat wakil rakyat DUN ini seterusnya, adakah akan menyertai parti komponen BN yang lain atau memasuki parti baru yang baru diluluskan oleh ROS atau bertindak sebagai Direct BN Candidate. Pelbagai spekulasi kedengaran khususnya yang melibatkan keempat empat kawasan DUN terlibat.

Walau apa pun, ini menunjukkan dalam setiap parti mempunyai krisis masing-masing dan masalah-masalah ini mampu memberi kesan kepada sokongan terhadap kerajaan sedia ada. Di dalam politik, anthing can happened.

No comments: